Vegan kerstkoekjes bakken

03 december 2020Recepten

Vegan kerstkoekjes, die zijn niet zo makkelijk te vinden in de winkel en toen Servero mij vroeg om een leuke recept te delen en iets lekkers te maken met appelmoes dacht ik huh met appelmoes.. Verder dan appelflappen kwam ik eigenlijk niet. Maar.. daar was dit leuke recept. Heerlijke vegan koekjes met appelmoes ipv eieren en boter!

Dus wij gingen voor de kerstkoekjes mega leuk om te doen met de kindjes én natuurlijk helemaal hip in de tijd dat steeds meer mensen vegan willen proberen. Ik wist overigens niet eens dat je dus ei of boter kunt vervangen door appelmoes. Dus naast dat ik het enorm leuk vond om deze koekjes met de kids te bakken heb ik ook weer wat geleerd en geloof me dit ga ik vaker toepassen. 

Wat heb je nodig voor +- 30 koekjes?

recept overgenomen van Minimalist Baker

120 gram kokosolie, hard, in stukjes gesneden
100 gram rietsuiker
4 eetlepels bruine suiker, oerzoet of kokossuiker
4 eetlepels Servero appelmoes
1/2 theelepel vanillepoeder
260 gram speltbloem (of een ander soort bloem)
1/2 eetlepel maizena of arrowroot
anderhalve theelepel bakpoeder
snufje zout
1 theelepel plantaardige melk

frosting:
100 gram poedersuiker
1 eetlepel plantaardige melk

Wat ga je doen?

– Verwarm de oven voor op 180 graden –

1. Mix de kokosolie met de suikers met een staafmixer in een grote kom.
2. Voeg de appelmoes toe en mix weer 1 minuut.
3. Zeef de vanillepoeder, bloem, maizena, bakpoeder en zout in een kom.
4. Doe beetje bij beetje de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten terwijl je blijft mixen met de staafmixer.
5. Voeg eventueel 1 theelepel plantaardige melk toe zodat je een stevige deegbal krijgt. Leg de deegbal 10 minuten in de koelkast.
6. Bestrooi het aanrecht of werkblad met bloem. Rol het deeg uit tot de gewenste dikte.
7. Gebruik de uitsteekvormpjes om koekjes te maken. Leg ze op een ovenrooster of bakplaat bedekt met bakpapier.
8. Zet het rooster (met het deeg) 10 minuten in de koelkast. Zet na 10 minuten de koekjes 8-10 minuten in de oven (ligt aan dikte van de koekjes). Laat de koekjes afkoelen.
9. Ga net zo lang door tot alle koekjes zijn gebakken. Doordat ik een erg kleine oven gebruikte, heb ik 5 keer opnieuw koekjes in de oven moeten zetten om al het deeg op te maken!
10. Maak de icing door het poedersuiker met de melk te mixen in een kommetje. De icing moet niet zo dun zijn dan het van je lepel afloopt maar nog wel smeerbaar. Maak figuurtjes op de koekjes met een speciale frosting ‘pen’ of spuitzak. Na 10 minuten is de frosting hard geworden.

Los van dat deze koekjes heel erg lekker zijn, en helemaal niet zo moeilijk om te maken, zijn ze ook nog te gek als cadeautje. Of als kleinigheidje naast een cadeautje. En wanneer je een klein gaatje maakt in de koekjes, kun je ze met hipstertouw in je kerstboom ophangen. Wij brachten ze ook langs dit vond Foss vooral fantastisch om te doen. Dus ik zeg bakken maar!

Bakken jullie gezellig met me mee? Ik ben namelijk enorm benieuwd of jullie dit ook zo lekker vinden en hoe jullie koekjes eruit zien. Al je het leuk vindt deel ze dan op je instagram en tag mij dan even @elinezwitser vind ik heeeeul leuk om te zien. 

Liefs Eline 

Dit bericht delen:

Nieuwe reactie plaatsen

0 reacties

Laatste Instagram posts