Keuze van deze moeder, aan de borst of melkpoeder?

27 mei 2020 Persoonlijk

Hallo lieve allemaal,

Weer een blogje van mij, deze keer over de keuze borstvoeding of flesvoeding. Ik vind het eerlijk gezegd best een lastige keuze zo voor nummer vier want ja waar doe ik goed aan voor mezelf en voor de baby natuurlijk. Ik weet dat er genoeg moeders zijn die enorm borstvoeding-pro zijn maar toch wil ik dit soms wat gevoelige onderwerp aankaarten. 

Mijn hart zegt namelijk Eline ga die borstvoeding proberen, ga het doen, laatste keer dat je zo'n klein hummeltje op je heb liggen dus probeer het nog één keertje. Maar mijn hoofd zegt soms waar begin je aan, want hé het ging nooit echt van harte. Ik ga jullie uitleggen waar mijn struggle zit en ik hoop dat de moedermaffia me een beetje spaart ;)

Bij Senn heb ik geprobeerd borstvoeding te geven, dit kwam echter veel te laat op gang. Senn moest voeding binnen krijgen. Kort daarna kwam mijn voeding wel op gang maar kreeg ik ook direct een enorme ontsteking. Daafr kreeg ik natuurlijk antibiotica voor maar dit werkte niet, na drie kuren werd ik doorgestuurd naar het ziekenhuis. Hier wilde ze via een echo kijken wat er an de hand was. Er zat een ingekapseld abces en die hebben ze met een naald 'lek' proberen te prikken. Dan gaan ze dus met en naald van buitenaf en een echo apparaat kijken waar ze moeten prikken. Nou geloof me dit is geen pretje. Toen ze hem lek hadden geprikt hebben ze direct hem wat leger proberen te zuigen. Geloof me ik voelde me aardig beurs erna. Omdat het abces nu lek was kreeg ik een nieuwe ab kuur alleen sloeg deze wederom niet aan. Ik werd naar het ziekenhuis gestuurd om nogmaals te checken of het abces groter of juist kleiner geworden was. Nou helaas was dit niet het geval. Hij was juist gegroeid en was nu 11 x 6 cm groot! Dit is echt een flink abces. De arts die me die dag onderzocht schrok hier ook van! Hij heeft besloten me die dag met spoed te opereren. En daar ging ik dan onder het mes. ze hebben mijn borst leegeschraapt en lieten de wond open die ik dagelijks moest spoelen. Ik was bang dat ik hier een enorm litteken aan over zou houden omdat het niet gehecht was maar dit viel reuze mee. Het herstel duurde wel lang omdat de wond zich dus van binnen hecht. 

Bij Foss wilde ik wederom borstvoeding geven, dit ging in eerste instantie super goed! Het kwam goed op gang en voelde me er prettig bij dat dit lukte. Na 7 dagen kreeg ik alleen midden in de nacht ineens 41 graden koorts. Shit was mijn eerste gevoel niet weer he. En ja hoor weer een borstontsteking aan beide borsten tegelijk. Ik kreeg direct een ab kuur vanwege mijn geschiedenis maar dit hielp niet goed genoeg. Ik ben toen in overleg met de lactatiekundige gestopt met voeden en overgegaan op kolven. Alleen werkte dit dus ook niet voor mijn lijf en hield dit het herstel van de ontsteking tegen. Uiteindelijk (met heel wat tranen) besloten te stoppen en over te gaan op poedermelk. Dit was eigenlijk de beste keuze, toen ik dit zelf geaccepteerd had was ik ook blij genoeg met de beslissing. Ergens voelde het ook enorm als falen zeker omdat het zo goed ging en Foss het goed deed op de borstvoeding. 

Voor nu dus de keuze voor mij wat ga ik doen? Ik heb genoeg mensen in mijn omgeving die me voor gek verklaren als ik zeg dat ik het weer zou willen proberen, inclusief mijn kraamverzorgster van vorige keer ;) Maar er zijn ook mensen die me begrijpen en zeggen joh probeer het nog voor de laatste keer. Maar goed wat ga ik nu doen? 

Ik ben er zelf nog niet helemaal over uit wat ik wil doen en wat de beste keuze gaat zijn. Voor nu neig ik naar borstvoeding, gewoon omdat het de laatste keer is. Maar wel met iets minder druk zoals eerst. Ik legde mezelf toen zo een enorme druk op en was zo teleurgesteld in mezelf dat ik mezelf voorneem het nu te proberen maar lukt het niet dan lukt het niet. Kinderen worden ook groot met poedermelk. Maar waar kinderen vooral groot van worden is van genoeg liefde, genoeg liefde heb ik mijn mannetje sowieso te bieden! 

Hebben jullie borstvoeding gegeven of flesvoeding? Ik ben benieuwd.

Liefs Eline 

Dit bericht delen:

Nieuwe reactie plaatsen

5 reacties

de3vanwestdijk

16 juli 2020

Hi, hier 3 kindjes. Oudste, same story ook uiteindelijk open wond gespoeld.. middelste bijna 2 jaar bv gegeven, 3e nu 8 mnd bv. Aan de ene kant zeg ik probeer t nog 1x, (incl geljjk kolven) het is zo bijzonder en ik ben een voorbeeld dat t dus echt anders kan zijn... aan de andere kant, ik weet hoe pijnlijk borstontsteking is en zo'n OK van een abces... dat wil je echt niet weer meemaken en op de fles worden ze ook groot.

Laat t gebeuren, kijk gewoon na de bevalling wat goed voelt. Ik heb bij nr2 pas tijdens bevallen besloten t toch te proberen. Succes met de laatste loodjes, liefs


Monica Jonkers

31 mei 2020

Ik snap je helemaal, heb ook exact hetzelfde gedacht...

De eerste 2 hebben borstvoeding gehad, waarvan bij de oudste een hel was, 4x borstontsteking, te veel voeding. 2de keer toch geprobeerd maar na de 1ste x borstontsteking wel gelijk gestopt! Bij de 3de heb ik voor mezelf gekozen, maar daarmee ook voor mn baby en mn gezin. Geen drama aan mn lijf, geen stress, spanning of pijn. Wel zelf elke voeding gedaan tm 3 maanden om toch dat fijne rust momentje te hebben samen!!!

En heb geen sec spijt gehad, waren de zwangerschappen van de laatste 2 ook echt lichameijk een aanslag voor me, dus was blij dat mijn lijf rust had.

Maar die zekerheid van de hoeveelheid voeding, met meerdere kindjes al in het gezin dus de voedingen een beetje kunnen plannen, veel sneller doorslapen en ook mn kindje dus geven wat het nodig heeft en verdient maakt voor mij flesvoeding een prachtig alternatief!!!

En geloof me, ben pro borstvoeding, maar het moet wel kunnen, in elk opzicht, niet alleen voor de baby.

Deze keuze moet je misschien iets meer met je verstand maken dan met je hart. Maar welke keuze dan ook, er is er geen een fout!!!

Succes!


Mandy

31 mei 2020

Na dit te hebben gelezen snap ik je heel erg goed. Doe wat goed voelt. Niets is verkeerd. Zelf heb ik mijn dochtertje borstvoeding gegeven en vanaf dat ze werd aangelegd heb ik nooit 1 probleempje gehad. Het ging echt super makkelijk. In oktober ben ik uitgerekend van de 2e en omdat het bij mij zo makkelijk ging ga ik weer voor borstvoeding. Nogmaals doe wat goed voelt en wat je hart je ingeeft. Hierbij kan niemand je echt helpen. Wst je ook geeft, je geeft het met liefde en daar gaat het om.

X


Kimberley

31 mei 2020

Ik ben net na 17 weken borstvoeding geven gestopt. Voor de bevalling nooit gedacht dat het uberhaupt zou lukken maar het liep fantastisch. Maar toen moest ik weer aan het werk: In corona tijd op de ic en dat nam behoorlijk wat stress met zich mee. Ik merkte dat de productie terug liep, ons meisje stopte met aankomen en ik zat 2x per week bij of de kinderarts of het consultatie bureau om te wegen en zat 6x per dag aan het kolf apparaat en liet haar ernaast ook nog drinken om het allemaal op gang te houden. Uiteindelijk gaf het alleen maar stress en merkte ik dat ze kunstvoeding net zo prima vond en na 6 weken aanmodderen vond ik het wel genoeg. Ik ben trots dat ik haar borstvoeding heb gegeven vind het heel jammer dat ik dat niet langer heb kunnen doen maar dit geeft wel veel meer rust.

Liefs

 


Iris

31 mei 2020

Knap geschreven en jeetje zeg wat heb je een rot ervaringen. Zelf twee keer bv gegeven en ook de nodige hobbels moeten tegenkomen. Het falen gevoel herken ik heel goed! Ik kan alleen maar zeggen, volg je gevoel. Desnoods begin je en kijk je per dag hoe het gaat. Wat jij ook kiest, je kiest uit liefde voor je kindje en jezelf. Want vergeet ook dat laatste niet. Jullie moeten er allebei goed bij gaan. Het gaat je vast lukken, welke weg je ook kiest, om een keuze te maken. En misschien niet nu, maar per dag. Wees lief voor jezelf. Je doet het super!