Het leed dat eten met kinderen heet.

28 februari 2019Persoonlijk

Ken je dat van die kinderen die werkelijk ALLES eten? Fantastisch lijkt me dat, lekker genieten van alles wat er voor hun neergezet wordt. Is dit de realiteit, dat zou kunnen maar hier in ieder geval niet ;) Bij Foss gelukkig wel, maar die is nog zo klein dat hij alles in zijn mond stopt en tot nu toe alles ook nog ontzettend lekker vindt. Bij Senn is dit wel anders, maar was dit altijd zo of is zijn smaak of vooral gedrag hierin verandert? 

Vanaf het moment dat Senn hapjes mee kon eten was hij altijd ontzettend enthousiast over hetgeen wat voor zijn neus stond. Hij at werkelijk alles wat je maar voor hem neer zou zetten. Nou geloof me dat vond ik zo heerlijk en fijn! Maar vanaf het moment dat hij zo rond de twee a twee en een half was werd dit een stuk minder. Ik dacht in eerste instantie dat zal wel een fase zijn die bij die welbekende peuterpuberteit hoort. Maar deze fase is nu nog steeds flink aan de gang want waar meneer eerst van alles at is hij nu ontzettend kieskeurig geworden. Ik moet heel eerlijk bekennen dat dit ik best lastig vind.

Qua vitamines komt hij echt niets tekort want Senn is dol op alle fruitsoorten maar ook ontzettend gek op rauwkost. Zo maak ik hem gelukkgi met een paprika, tomaatjes, komkommer, wortel, sla etc. Maar zo at hij bijvoorbeeld graag andijvie- of boerenkoolstampot en dit krijg ik er nu echt niet meer in! Zo jammer vind ik dat want Steef en ik vinden het heerlijk. In eerste instantie ging ik nog wel eens de strijd aan maar daar ben ik gauw vanaf gestapt, dit heeft totaal geen zin en zorgt er ook voor dat het eetmoment een stuk minder gezellig wordt. Vaak halen wij nu het bord na een tijdje weg en eet hij dus weinig tot niks. NIet echt ideaal maar ik hoop dat hij op deze manier uiteindelijk gaat denken als ik niks eet krijg ik dus ook niks anders. Hopelijk zal hij dan toch weer mee gaan eten omdat hij anders toch we lmet een redelijk leeg buikje naar bed gaat. 

Hoe komt het dat Senn ineens zo kieskeurig is geworden?
Om heel eerlijk te zijn weet ik dit niet precies.... Misschien omdat hij tijdens de 'fase' van minder goed eten toch wel vaker een alternatief kreeg aangeboden? Dat zou kunnen maar dat weet ik dus niet zeker. Ik hoop van harte dat dit uiteindelijk omdraait en we weer een goede eter in huis krijgen. Maar ik ben er van overtuigd dat dit uiteindelijk wel goed komt, alleen moet Senn af en toe wat vaker dingen proeven. Dit is namelijk vaak ook een probleempje, Senn wil vaak niet eens proeven als ik hem iets aanbied, maar als dit toch eens zal omdraaien betekent het denk ik al dat hij een stuk meer zal eten.

Wordt Foss een alles eter?
Dit hoop ik van harte! Foss eet tot nu toe alles wat hij voor zich krijgt en ik hoop dat dit ook zo blijft. Bij Senn heb ik een langere tijd apart gekookt waardoor hij dus minder makkelijk met de pot mee at. Bij Foss ben ik nu al bezig met van alles te geven wat wij ook eten zodat hij ook aan die smaak went. Ik hoop dat dit in de toekomst zal helpen om hem wel van alles te laten eten. Dus daarin maak ik toch een verschil qua eten bij de twee jongens.

Wat eet Senn wel graag?
Zoals ik al schreef eet hij ontzettend graag fruit en rauwkost dus zal hij niet snel vitamines tekort komen. Maar het is natuurlijk wel lastig dat hij niet alles mee wil eten en dat het soms gewoon ontzettend frustrerend is om elke keer weer te horen dat hij het niet lekker vindt. Nu maak ik het eten al aantrekkelijker door er iets leuks en feestelijks van te maken op het bord maar zelfs dit werkt niet. Maar wat eet hij dan wel graag? Pasta, maar wel zonder saus! Daar is hij dol op en patatjes met kipnuggets. Maar goed lieve mensen dit kan je je kind natuurlijk niet elke dag voorschotelen. Het zou wel kunnen maar echt gezond is het natuurlijk niet.

SAUS is bijna schelden! 
Senn eet niks, maar dan ook helemaal niks met saus, jus of wat dan ook wat je eten eigenlijk alleen maar lekkerder maakt! Denk je even in, macaroni zonder saus, patatjes zonder saus, rijst zonder saus. Werkelijk echt alles zonder saus. Nu hoor ik dit van meerdere ouders en vullen we het gerecht aan met eigenlijk alles wat er in de saus zit alleen dan apart. Tja het is even behelpen maar op die manier eet hij toch wat wij eten alleen dan net even anders. 

Hebben jullie ook een moeilijkere eter?
Hebben jullie thuis ook een kindje wat niet zo makkelijk is qua eten? Ik ben heel benieuwd hoe jullie dingen aanpakken en of het daadwerkelijk een fase is? Senn is een heerlijk ventje maar heeft zo'n grote eigen wil. Nu hoor ik jullie denken jij bent toch de ouder en bepaald hoe of wat? Ja dat is ook zeker zo maar aan die drama aan tafel heb ik helemaal niks en ben ik dan ook meer dan zat! Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik nog steeds de hoop heb dat het omdraaid en we straks weer een kind hebben die lekker alles mee eet. En zo niet tja dan eet hij sommige dagen dus gewoon een stuk minder.  

Ik ben heel benieuwd of jullie nog tips en tricks hebben of dat het bij jullie ook vooral een fase is geweest. Ik zou namelijk niet meer weten wat we moeten doen om ervoor te zorgen dat ons mannetje gewoon met de pot mee eet. Please help a mom out! 

Liefs Eline 

Dit bericht delen:

Nieuwe reactie plaatsen

5 reacties

daphne 02 maart 2019 om 11:54

aaah Lien, zo herkenbaar, zo at djenna alles tot ze 1.5 jaar oud was, tot de dag van vandaag ze is nu 8.5 jaar eet ze geen groenten en fruit, maar ook echt helemaal niets en heb alles maar dan ook alles geprobeerd. Tot voedingsdeskundige, huisarts, etc aantoe. Het is een strijd die je niet wint, daarintegen met extra vitaminen, groeit ze als kool, bijna nooit ziek, en is goed gezond. Djen eet letterlijk alleen maar: - macaroni (zonder groenten)

Aardappels en alle soorten vlees, bami, rijst, 2 soorten soep Gele erwten (gekookt) vis ( paar soorten) bruin brood wit brood en thats it.

Djace daarintegen eet alles behalve Kiwi's

Loes 01 maart 2019 om 22:47

Vooral geen strijd van maken. Betrekken bij het bereiden van het eten. Zelf laten bepalen hoeveel hij eet door zelf op te laten scheppen en vooral geen vervanging geven, kortom zo min mogelijk aandacht aan het eten geven. Onthoud vooral een gezond kind met een sterke eigen wil hongert zich zelf niet uit maar gebruikt" niet eten" als middel om aandacht te krijgen. Dus hoe meer aandacht naar het niet eten gaat hoe meer hij weigert. Mijn kinderen hebben ook zon fase gehad en zijn nu goede eters

Sabrina 28 februari 2019 om 21:43

Hier mogen ze 1 dag in de week bepalen wat we eten. Maar het moet iets met groenten zijn. Dat werkt redelijk. Maar we hebben de oudste ook wel eens weken rode kool laten eten omdat dat t enige was wat ze lustte, tot het haar neus uitkwam en ze toch wel weer graag met ons mee wou eten. Ze hebben zo goed door dat ze met eten een machtsmiddel hebben. En inderdaad, het hoort gezellig te zijn aan tafel, geen drama!

Mirjam 28 februari 2019 om 20:23

Hier ook heel herkenbaar! Eerst een super eter, nu vrij weinig tot niks. Manlief heeft een 'beloning systeem' bedacht. 2 avonden achter mekaar een hapje proeven is de 3e avond iets eten wat hij sowieso lekker vind: soep, stokbroodje, wraps, pasta ed.

Wat nu eigenlijk wel begint te werken. Hij proeft nu eindelijk een hapje van z'n eten en lijkt het soms ook te waarderen :) Yeah!

 

En inderdaad lekker blijven compenseren op de dag met fruit en rauwkost, niks mis mee! :)

 

En wat betreft: geen zin in drama aan tafel. Hier the same. Ook onregelmatige werktijden dus de avonden dat er samen gegeten kan worden moeten gezellig en ontspannen zijn#familytime

 

 

Ilona 28 februari 2019 om 19:53

Chris heeft hetzelfde. Al sinds hij 18 maanden is, dus nu al 2 jaar bezig. Niks met saus en vooral niks wat hij niet kent. Kind leeft op boterhammen met vruchtenhagelslag want dat eet hij wel. Avondeten is het ergst op dit moment. Als hij een kwart van een aardappelschijf eet, klap ik in mn handen van geluk. Hij is sinds afgelopen week aangenomen voor het eetteam van het ziekenhuis en hopelijk kunnen zij ons verder helpen.

Succes!!

Laatste Instagram posts