Foss bijna 1 jaar, hoe dan?

17 juni 2019Persoonlijk

Lieve lieve lieve mensen, morgen wordt mijn baby één jaar!!! Hoe dan he, waar is die tijd gebleven. Omdat ik dit best wel een dingetje vind wil ik dit afgelopen jaar voor mezelf op papier zetten. Want ja hoe is dat jaar nou verlopen en wat hebben we allemaal voor mooie momenten gehad of juist welke momenten vond ik best pittig.

Op 18 juni 2018 werden wij de trotse ouders van Foss Fender Zwitser, wat een lekker mannetje! Maar dat het jaar niet zonder slag of stoot ging had ik toen nog niet verwacht. Tijdens de zwangerschap van Foss had ik het af en toe best wel zwaar zeker de eerste 25 weken. Ik maakte psychisch gezien echt overuren in mijn hoofd. Want ja wat als het met dit kindje ook niet goed is op de 20 weken echo of wat als ik de 24 weken niet haal, ga ik dit kindje dan ook weer verliezen? Dus ik zweefde continue tussen hoop en vrees en geloof me dat maakt je geen leuker mens. Maar naar mate de zwangerschap vorderde werd ik ook zekerder, mijn buik groeide en de controles bleven goed. Uiteindelijk werd ik ingeleid en na een vrij vlotte bevalling was daar ons knappe ventje.

Dan komt het moment dat je je kindje leert kennen want dit lieve mensje heeft negen maanden in je buik mogen groeien maar geen idee wat hij/zij nou prettig zou vinden. Foss is bijvoorbeeld een heel ander jongetje dan Senn. Zo was hij onrustiger en veel meer toe aan geborgenheid. Senn kon ik bijvoorbeeld uren in de box leggen en dat vond hij allemaal prima Foss vond en vindt het heerlijk om lekker te knuffelen en vooral heel veel bij je te zijn. Dat is natuurlijk helemaal niet erg want geloof me ik doe niks liever!

Toch merkte ik na een tijdje dat er veel in mijn hoofd rondspookte, gedachtes zoals: als Skye er wel was geweest was Foss er waarschijnlijk dus niet geweest, of: Zal Foss op Skye lijken. Zulke vragen maakte mij op een begeven moment helemaal gek. (lees de struggel hier) Ik maakte vooral mezelf ook gek. Er was zoveel verandert in de afgelopen weken maar echt stilgestaan bij hoe ik me daarbij voelde deed ik niet. Totdat ik niet meer kon en wel stil MOEST staan om dit op de één of andere manier te verwerken. Maar ja wat doe je dan?! Hoe verwerk je iets waar je zelf niet helemaal je vinger op kunt leggen. Ik sprak erover en schreef een blog, dit hielp iets maar ergens heb ik dit gevoel moeten accepteren. Ja Eline je bent een kindje verloren maar hebt nu een prachtig mannetje erbij in je gezin. Dat betekent dus niet dat Skye vergeten wordt, nee dat betekent dat je nog meer liefde hebt om te delen. Nog een kindje waar je je hart aan mag geven. Zo heb ik dit voor mezelf duidelijk moeten maken, mezelf moeten vertellen dat ik het goed doe. Dat ik niemand vervang, niemand wil vervangen maar dat zowel Senn, als Skye en Foss een plek in mijn hart hebben alle drie even belangrijk alle drie evenveel van mij.

Foss groeide ondertussen ook lekker door maar niet zonder slag of stoot want dit mannetje bleef zo'n last houden van krampen, huilen, spugen, slecht slapen etc. Dit was dan ook het moment dat we de arts inschakelde en een verwijsbrief voor het ziekenhuis kregen. Hier werd geconstateerd dat Foss een koemelkallergie had en daarvoor kreeg hij verschillende dieetvoedingen. Uiteindelijk hadden we de goede voeding te pakken en zagen we al veel rust terugkeren bij het mannetje. Maar hij bleef op de één of andere manier toch vrij onrustig. Ook had hij enorm veel moeite om zijn ontlasting kwijt te kunnen, wederom de arts ingeschakeld en wij kregen hiervoor medicatie. Dit hielp gelukkig al vrij snel waardoor Foss opluchtte en er weer wat meer rust in de tent kwam.

Door al die weken dat Foss én niet goed zijn ontlasting kwijt kon én de voeding hem zoveel pijn en krampen gaf merkte we dat hij een stop had in zijn ontwikkeling. Na dat hij wat lekkerder in zijn vel kwam te zitten, minder ziek was en meer ontspannen was begon hij ook ineens als een malle te ontwikkelen. Ons mannetje ging ineens tijgeren, daarna kruipen, kletsen, optrekken etc. Wat een heerlijk ventje toch. Maar die nachten waren nog steeds niet zoals ze hoorde, we sliepen gemiddeld zo'n vier a vijf uurtjes en dat was toch wel flink te weinig! Zeker omdat hij toen al zo'n 8 maanden oud was en wij dus 8 maanden lang geen nacht hadden doorgeslapen.

Via Instagram deed ik een oproepje op mijn stories om te vragen wie de ultieme tip had om Foss te laten doorslapen. Nou de tips stroomde letterlijk (meer dan 100 reacties) binnen en ik kreeg over het algemeen het boekje: 'slaap kindje slaap' aangeraden. In dit boekje staat een slaaptraining vermeldt waar je je kindje aanleert zelf weer in slaap te vallen. Ik schreef er een blog over en heb meerdere lieve mama's hiermee kunnen helpen. Nog niet gelezen? Klik dan hier.
Sinds wij gestart zijn met die training sliep Foss na drie dagen door en hebben we hem tot op de dag van vandaag niet meer wakker gehad in de nacht. Echt een wereld van verschil zowel voor hem als voor mijn wallen ;)

Met een grote lach kijk ik nu terug op het afgelopen jaar, ik heb echt wel even met mezelf in de knoop gezeten en nog steeds wel eens. Maar dan denk hé Elien niet zo hard voor jezelf want wat je allemaal op je bordje heb gekregen de afgelopen jaren is niet niks. Ik moet gewoon af en toe wat vaker de rem erop zetten en meer voor mezelf kiezen, hoe moeilijk ik dat ook vind het is wel eens nodig. Daarnaast mezelf eraan herinneren met hoeveel liefde ik alles doe en dat dat uiteindelijk het belangrijkste is.

Maar nogmaals ik kijk met een grote lach terug op het afgelopen jaar, van een kleine hulpeloze baby naar een dreumes die gewoon al een aantal losse stapjes zet! Hoe dan he... Het mannetje heeft zulke sprongen gemaakt en ik ben meer dan trots op hem! Ik vreet hem op hoor en kan het niet vaak genoeg zeggen ik hou ontzettend veel van hem, van al mijn kinderen!

Alvast een hele fijne verjaardag lieve Foss.

Liefs Eline

 

Dit bericht delen:

Nieuwe reactie plaatsen

1 reacties

Nanc 17 juni 2019 om 19:54

Wow, als het zo op papier staat is er zoveel gebeurd in een korte tijd. Ik ben Mega trots op jullie allemaal. Met een hoofdletter M dus! X

Laatste Instagram posts