De kom uit je dip tips van Marloes van Lucky Leaf.

09 augustus 2018 Door de ogen van

De kom uit je dip tips van Marloes van Lucky Leaf.

Velen van jullie weten van mijn struggle met een zware depressie (lees hier mijn verhaal hierover). Gelukkig kan ik nu zeggen dat na een strijd van 2,5 jaar (en misschien wel langer) dat de depressie een mooi plekje in de kast heeft gekregen. Klinkt raar misschien, want liever zou ik zeggen dat dat voorgoed in de verleden tijd ligt, maar de realiteit is dat het altijd terug kan komen. Nou laat ik dat natuurlijk niet zomaar gebeuren en daarom is het belangrijk goed voor mezelf te zorgen. En hoewel ik nog veel te leren heb heb ik inmiddels wel al een aantal tips om slechte dagen te voorkomen. Lees je mee?


1. ZORG GOED VOOR JEZELF! Het is een beetje een inkoppertje, maar serieus mensen! In alle drukte met werk, gezin, sociale leven enz zijn we onszelf dus enorm vergeten. Het is zo belangrijk jezelf op plaats nr. 1 te zetten. Want als het met jou goed gaat, dan straal je dat automatisch uit naar anderen. Je zult zien dat alles dan veel makkelijker gaat. Met de volgende tips laat ik je zien hoe ik probeer (en soms absoluut faal, maar hey it’s oke!) goed voor mezelf te zorgen.

2. Elke dag even 5 minuten voor jezelf te hebben waarin je even kan stilstaan bij vandaag. In een leven waarin we soms zo hard moeten hollen, vergeten we vaak even te ZIJN. Start de dag even met beide benen op de grond om te aarden en even te bedenken waar je dankbaar voor bent. Aarden is niks minder dan voeten stevig in de grond te zetten en even bewust zijn van het moment. Ik probeer dit elke ochtend en avond te doen. Deze tip ben ik zelf ook pas gaan doen en ik vergeet het dus regelmatig, maar ondanks dat merk ik al verschil. Ik sta steviger in mijn schoenen.

3. Doe dingen die je leuk vind. Ik heb als missie voor mijzelf alleen nog maar dingen te ondernemen die ik leuk vind. Dat kan een wandeling in het bos zijn of een leuke workshop volgen. Een koffie drinken met vriendinnen of een lekkere lange douche nemen. Voor mij was een eye-opener toen ik eens de vraag kreeg om op te schrijven what I love to do en what do you love te learn. Ik kon serieus die vragen niet normaal beantwoorden. Ik was zo afgestompt door de depressie dat ik gewoon niet meer wist wat ik leuk vond om te doen. Regelmatig sta ik daar nu even bij stil en er komt steeds meer op mijn lijstje. Dit lijstje was vooral bedoeld in mijn ontwikkeling als ondernemer, maar je kan het prima ook gebruiken om prive eens op ontdekkingsreis te gaan.

4. Sporten! Dat kan van alles zijn, van fitness tot hardlopen, wandelen of fietsen. Of welke sport dan ook. Ga bewegen! Zoek iets wat echt bij jou past, wat je leuk vind! Het geeft je een goed gevoel over jezelf en het is ook nog goed voor je. Maar! Wees niet te streng voor jezelf. Spreek met jezelf af wat je wil gaan doen en hoe vaak per week en zet een haalbaar doel. Als je nog in een depressie of burn-out zit, dan is een doel om 3x per week een uur te gaan sporten nogal veel. Het kan natuurlijk als je altijd gesport hebt, maar als je net weer begint is dat best heftig. Waarom begin je niet met 20 minuten (of zelfs minder) In 20 minuten kan je echt even lekker bewegen en uiteindelijk gaat het er ook gewoon om dat je bezig bent geweest.

5. Gezonder eten. Dit is bij mij altijd de grootste struggle. Momenteel ben ik met poging nr. 127365 bezig om gezonder te eten en weer af te vallen. Ik ben nadat ik stopte met roken flink aangekomen en het word tijd om hier wat aan te doen. Maar ook voor mijn depressie is het goed om hier op een gezonde manier mee bezig te zijn. Daarnaast heb ik fibromyalgie (weke delen reuma) en teveel suikers zijn echt funest voor mij. Ik krijg meer pijn en ben nog meer moe. En juist omdat ik altijd moe ben van de reuma, heb ik enorm veel behoefte aan suikers. Maar ik weet ook dat als ik gezond eet ik me veel beter voel op alle gebieden. Dus here we go again!

6. Spreek jezelf uit! Vraag om hulp! Lucht je hart! Wat je aandacht geeft dat groeit, dus zodra je aandacht geeft aan negatieve gedachten of gevoelens worden deze alleen maar groter. Misschien helpt het om de negatieve gedachte te vervangen door een positieve. En lukt dat niet, spreek je dan uit zodat iemand anders je daarbij kan helpen. Vaak zorgt uitspreken al voor lucht.

7. Breng balans aan in je leven. Leuk dat we alle ballen hoog willen houden, maar de realiteit is dat dat best pittig kan zijn. Dus maak eens een schema voor de week waarin je je afspraken plant, de leuke dingen die je graag wilt doen, maar ook bijvoorbeeld het huishouden. En girl, plan nou niet die hele week vol, want dat zorgt alleen maar voor stress. Ik probeer zelf op de dagen dat ik niet werk, in de ochtend wat in het huishouden te doen en in de middag afspraken of leuke uitjes. En op de dagen dat ik werk, werk ik ’s avonds niet en probeer ik te ontspannen. Nou mislukt dat regelmatig als zelfstandig ondernemer, maar sinds ik dat besloten heb verloopt de week toch veel makkelijker. Dit is natuurlijk maar een klein voorbeeld. Je kan het zo uitgebreid invullen als je zelf wilt.

8. Neem social media met een korrel zout. Zeg maar gerust een bak zout! Ik heb enorm veel leuk contacten op gedaan op Instagram. Heb er zelfs ook vriendinnen aan over gehouden, maar je kan je ook enorm in mensen vergissen. Instagram is toch het delen van de mooie plaatjes en daarom is het ook zo leuk. Maar iedereen heeft wel eens slechte dagen. Elk huisje heeft zijn kruisje. Bedenk de volgende keer als je onzeker word van alle perfecte foto’s dat niemand perfect is. En geniet van alle mooie contacten die je ook kan op doen. Want de mommy community op Instagram kan zoveel moois opleveren!

9. Kijk eens naar wat je wel hebt. In plaats van te kijken naar wat we niet hebben, kijk eens naar wat je wel hebt. En nee, ik bedoel dan niet welke spullen je allemaal. Superfijn natuurlijk, mooie spullen. Maar ik ben vooral dankbaar voor mooie contacten met mijn bedrijf, waardevolle vriendschappen, qualitytime met Guusje, sowieso mijn gezin. Enzovoort! Als ik ergens onzeker over word of ik heb gewoon een slechte dag dan bedenk ik me waar ik dankbaar voor ben. Schrijf het ook altijd op in mijn agenda. Zodat ik het later altijd terug kan lezen. Heb je veel last van negatieve stemmen in je hoofd. Dat is aangeleerd en je kan dus jezelf ook positieve gedachten aanleren. Makkelijk? Hell no! Ik heb elke dag nog strijd in mijn hoofd, maar ik word steeds positiever.

10. Laat de dip ook gewoon even toe. HET IS OKE OM EEN SLECHTE OF MINDERE DAG TE HEBBEN. Dit zal iedereen wel herkennen: het lijkt wel een no go om je zo te voelen, maar zelfs de grootheden van deze wereld hebben mindere dagen. Zij hebben er alleen minder last van omdat zij het oke vinden als dat gebeurt. Voor mij geldt dat als ik een slechtere dag heb, ik me daar letterlijk even aan overgeef. Ik duik er nog net niet even in. En het resultaat is dat 9 van de 10 keer ik de volgende dag goed wakker word en er weer tegenaan kan. Ga ik er tegen vechten, dan kun je er vergif op in nemen dat ik er meerdere dagen (en als ik pech heb zelfs langer) last van heb.

Ik hoop dat jullie wat aan deze tips hebben. Ze hebben mij in ieder geval heel goed geholpen! Mocht je nou op een punt zitten waarbij deze punten nog echt teveel zijn, schakel hulp in! Niemand hoeft het alleen te doen. Ook als je niet depressief bent of burn-out! Want we maken soms gewoon hele heftige dingen mee. Voor de een is dat een overlijden van een oma, voor een ander wat anders. We zijn allemaal anders en gaan allemaal op een andere manier met dingen om. Dat betekent niet dat je het niet goed doet als jij wel even omvalt en de ander niet. Het betekent gewoon dat je even lief voor je mezelf mag zijn. En dat mogen we elke dag! Niet vergeten!!

Veel liefs voor alle mooie, sterke en lieve vrouwen die dit lezen! You rock!

Marloes

Dit bericht delen:

Nieuwe reactie plaatsen

0 reacties