Als zij er was, dan was hij er niet geweest

30 september 2018Persoonlijk

Als zij er was, dan was hij er niet geweest.

Deze titel, tja het is iets wat ik mezelf vaak hoor zeggen en waar ik ontzettend veel over nadenk. Als Skye* bij ons was gebleven dan was onze lieve Foss er (waarschijnlijk) nooit geweest. Hoe bizar is dit, ik kan er verdrietig en blij van worden op hetzelfde moment. Lezen jullie mee wat ik precies bedoel? 

Het is nu ruim anderhalf jaar geleden dat ik mijn meisje voor het eerst en voor het laatst zag. Mijn mooie meisje in mijn armen, tranen over mijn wangen en een gevoel van enorme leegte maar ook een gevoel van trots. Trots op haar want ze was zó mooi. Dit moment staat in mijn geheugen gegrift en op mijn netvlies gebrand. Vergeten doe je dit niet, nooit meer. Ik denk zelfs dat het gemis alleen maar meer wordt, maar hier is nu ook mijn regenboogbaby: Foss. Van hem genieten we intens elke dag weer.

Maar hoe krijg je het recht in je koppie dat hij er is omdat zij er niet is? Stefan en ik hebben altijd tegen elkaar gezegd dat we twee kinderen genoeg vonden. Dus als Skye gezond en wel ter wereld zou zijn gekomen zouden wij Foss dus nooit hebben gekregen. Maar nu is Foss er en maar moeten we Skye missen. Het zijn gevoelens die zo haaks op elkaar staan, het intense gemis van ons dochtertje tegenover het overweldigende gevoel van liefde voor Foss. Zo mis ik Skye verschrikkelijk, maar kan ik Foss nooit meer wegdenken in ons leven. Hij hoort er zo bij, ons hoopje geluk.

Zo kan ik mezelf soms helemaal in de war brengen, zeg maar letterlijk gek maken, door mij af te vragen wat ik zou doen als ik Skye terug zou kunnen krijgen maar Foss er dan dus niet zou zijn. Het zijn onmogelijke gedachten en keuzes die je nooit zou kunnen maken. Ik hou intens van Skye* maar ook van Foss, met Foss heb ik meer herinneringen kunnen maken en met Skye* koester ik juist de herinneringen die ik heb.

Ik probeer mijn gedachten echt te ordenen in mijn hoofd terwijl ik weet dat dit niet kan, deze gedachtes en gevoelens horen erbij. Ik moet hiermee dealen en leren ermee om te gaan. Het klinkt misschien hard om te zeggen maar ik ben Skye ook zó dankbaar dat we nog zo’n mooi en lief kindje hebben mogen krijgen. Hij zorgt weer voor die lach op ons gezicht. Dat hij er is betekent niet dat ik Skye minder mis, zoals ik hierboven beschreef denk ik dat het gemis alleen maar meer wordt. Maar ik merk dat de scherpe randjes er wel af gaan, ik barst bijvoorbeeld niet direct in huilen uit als ik haar naam noem. Zo kan ik over haar praten en vind ik het fijn als mensen met mij over haar willen praten. Noem juist haar naam, dat betekent veel voor mij. Ik vind het erger als mensen haar ‘vergeten’ of niet over haar durven te praten waar ik bij ben. Ze hoort bij ons voor nu en voor altijd.

Ik hoop dat jullie het fijn vinden om over haar te lezen, over hoe wij hier nu mee omgaan en hoe ik dus soms ook nog zo struggle. Het is en blijft ontzettend moeilijk, maar ik vind het fijn om over haar te schrijven en jullie mee te nemen in mijn leven. Zij is net als Senn en Foss ook mijn leven!

Dikke knuffel

Eline

Dit bericht delen:

Nieuwe reactie plaatsen

0 reacties

Laatste Instagram posts